Taninform
2021. május 14., péntek Bonifác napja


 
 
 
 
Gyakran ismételt kérdések - Válaszok
 
Tanévváltást nem tudom végrehajtani, mi lehet a probléma?
Válasz: A meglévő osztályokat az Oktatásszervezés/Évváltás/Csoportok léptetése fülön léptesse fel eggyel fentebbi osztályba, azután az Oktatásszervezés/Évváltás/Év állapota fülnél az aktív tanévet előzőre kell változtatni (ekkor a program automatikusan létrehozza a következő tanévet).
 
Új tanulókat hogyan vigyem be a rendszerbe?
Válasz: Tanulói adatok/Tanulók jelentkezése/Jelentkező tanuló fülön az Új elem gombra kattintva vegye fel az új tanulót, majd a Tanulói adatok/Tanulók jelentkezése/Jelentkező tanuló beiratkozása fülön az Új beiratkozásra kattintva be is tudja íratni az iskolába. Másik lehetőség, hogy a Tanulói adatok/Tanulói alapadatok/Személyi adatok fülön az Új elem gombra kattintva felveszi a tanulót, majd a Tanulói adatok/Tanulók beiratkozása/Beiratkozott tanulók fülön az Új beiratkozás gombra kattintva be is tudja íratni az adott tanulót.
 
Milyen álláshelyeket célszerű létrehozni a rendszerben?
Válasz: Célszerű összesen csak három félét létrehozni, pedagógus, pedagógiai és nevelési munkát segítő és nem pedagógus (vagy technikai dolgozó) álláshelyet.
 
Nem tudok belépni a programba, azt a hibaüzenetet kapom, hogy a "Bejelentkezési azonosító blokkolva, a rendszergazda értesítést kapott!"
Válasz: Rosszul adta meg az azonosítót vagy pedig a jelszót. Ez adódhat azért, mert a CAPS Lock billentyű bekapcsolva van, vagy pedig azért, mert valamikor megváltoztatták a jelszót és most helytelen jelszóval próbálnak belépni. Az Ügyfélszolgálat munkatársai segítenek a probléma megoldásában (52/541-442). A CAPS Lock billentyűzet bekapcsolt állapota esetén a Taninform figyelmezteti a felhasználót a bejelentkező képernyőn.
 
Még nem használtuk a Taninformot, most szeretnék feltölteni az adatokkal. Van-e lehetőség, hogy ne egyenként vigyük fel ezeket?
Válasz: Igen, a programon belül az Import funkció (Oktatásszervezés/Import) használatával lehetőség van nagy mennyiségű adat felvitelére. Az import funkció leírása megtalálható a www.taninform.hu weboldal Letöltések menüjében.
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13Hogyan kell osztályból kivenni a tanulót?
Válasz: Ha a tanuló az intézményből ment el, akkor az Oktatásszervezés/Évváltás/Tanulók kiléptetése az intézményből fülön a Kiléptetés tanéve, a Csoport (csoportok és osztályok) és a Kilépés dátumának kitöltése után a Tanulók megjelenítés ikonra kattintva megjelenik a tanulók listája. A név előtt található fehér négyzetbe a  pipa betétele után a csoportos kiléptetésre kattintva a tanulót kiveszi a rendszer és inaktívvá teszi.
Ha a tanulót rossz osztályba tette, akkor az Oktatásszervezés/Hozzárendelések/Tanuló osztályhoz rendelése fülön az Osztály kiválasztása után megjelenik a Tanulók az osztályban című panel. Ebben a panelban a tanulót kijelölve és az Elvesz nyílra kattintva az adott tanulót a Felvehető tanulók panelbe fogja a szoftver megjeleníteni, és kilépési dátummal el kell menteni.
 
Egy tanuló eltávozott az intézményből. A tanuló kiléptetését hogyan kell elvégezni?
Válasz: Előfeltétel, hogy a tanuló osztályhoz (vagy csoporthoz) legyen rendelve és legyen az aktuális tanévnek munkarendje. Ha a tanuló az intézményből ment el, akkor az Oktatásszervezés/Évváltás/Tanulók kiléptetése az intézményből fülön a Kiléptetés tanéve, a Csoport (csoportok és osztályok) és a Kilépés dátumának kitöltése után a Tanulók megjelenítés ikonra kattintva megjelenik a tanulók listája. A név előtt található fehér négyzetbe a  pipa betétele után a csoportos kiléptetésre kattintva a tanulót kiveszi a rendszer és inaktívvá teszi.
 
Hogyan kell a munkarendet felvenni?
Válasz: Az Intézményi alapadatok/Intézmény időbeosztása/Csengetési rend fülön létre kell hozni egy csengetési rendet (megnevezés: pl.: Általános, Rövidített stb.). Ezután az Intézményi alapadatok/Intézmény időbeosztása/Munkarend felvétele fül Új elem gombjára kattintva a sorok kitöltése (megnevezés: pl.: munkarend 2006/2007), majd a Munkarend generálása fülre kattintva ki kell választani a munkarend nevét a listából, a Max. hét kiválasztásánál be kell beírni, hogy hány hét szerint tanítanak. Az első héthez pedig akkor kell bármit is beírni, ha nem A héttel kezdték a tanévet. A Max. Ciklus kiválasztásánál az iskoláknak a II. ciklust kell választani (mert két félév van egy tanévben) az óvodáknak az I. ciklust. Ha a II. ciklust választja akkor egy új sor jelenik meg, ide az I. félév végének dátumát kell beírni. Ezután a Fix napokra kell kattintani, majd a Fix napok+generált napokra, ezután a Mentés gombbal el kell menteni az adatokat. A munkarendet ezután feladatellátási helyhez kell rendelni (Intézményi alapadatok/Feladatellátási-helyek/ Munkarend hozzárendelése).
 
A Taniform programnál, hogyan léptethető az osztály az előző tanévről a mostanira?
Válasz: Oktatásszervezés/Évváltás/Csoport léptetése fülön a listából ki kell választani a csoportot/osztályt (rákattintva az osztály megnevezésére). Itt a megnevezést, a tanévet, az évfolyamot mindenképpen meg kell változtatni, a többi adatot pedig csak akkor, ha változott a korábban megadottakhoz képest.
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13Hogyan lehet új osztályokat létrehozni?
Válasz: Oktatásszervezés/Osztály, új elem gombra kattintva meg kell adni az új osztály paramétereit.
 
Órarendet szeretnék készíteni, igaz csak próbaszerűen, de nem nyílik meg a táblázat, helyette a bal felső sarokban egy kis x-es ikon jelenik meg. Ha a múlt tanévre kérdezem le, akkor viszont megjelenik az üres táblázat.
Válasz: A piros x általában akkor jelenik meg, ha nincs elkészítve a tantárgyfelosztás vagy a java programot frissíteni kell (letölthető a www.java.com oldalról).
 
Lakcím adatokban (foglalkoztatotti és tanulói adatoknál egyaránt) a település nevet nem menti el a program, az import során sem került be. Hogyan tudom ezeket beírni a programba?
Válasz: A menteni kívánt településnév nem szerepel a KSH mindenkori legfrissebb településlistájában, ezért a program nem menti el. A Taninform programon az alapadatoknál a Vagy listában nem szereplő / Külföldi településnév mezőbe tudja elmenteni az ilyen helységneveket.
Ha a lakcímében van ilyen településnév, akkor azt a Más település névhez tudja beírni.
 
Hogyan tudok egy tanulót áttenni egyik osztályból a másikba?
Válasz: Ha a tanulót rossz osztályba tette, akkor az Oktatásszervezés/Hozzárendelések/Tanuló osztályhoz rendelése fülön az Osztály kiválasztása után megjelenik a Tanulók az osztályban című panel. Ebben a panelban a tanulót kijelölve és az Elvesz nyílra kattintva az adott tanulót a Felvehető tanulók panelbe fogja a szoftver megjelenni és kilépési dátummal el kell menteni. Ezután ki kell választani  a másik osztályt, és a felvehető tanulók listájában kijelölni az adott tanulót, majd a Hozzáad nyílra kattintva átkerül a Tanulók az osztályban panelbe. Végül a belépés dátumát megadva el kell menteni.
 
Hogyan tudok inaktív tanulót keresni?
Válasz: A felső menüben ki kell választani a Keresés opciót, majd a szűrésnél ki kell venni a pipát az aktív tanuló elöl, és a keresendő nevet (vagy névtöredéket és a * karaktert, pl. Ki*) beírva kereshető az inaktív tanuló.
 
Hogyan lehetne az osztálynál a létszámon változtatni, mert többen lesznek a korábban tervezettnél?
Válasz: Az Oktatásszervezés/Osztály menüben az adott osztályt meg kell nyitni (rákattintunk a nevére), majd a megjelenő lapon át kell írni a tervezett létszámot, és el kell menteni a Mentés gombra kattintással.
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13A 2006/2007-es tanévben vagyok, mégsem jelennek meg nekem az osztályok, amiket felléptettem az előző tanévből. Mi lehet a hiba oka?
Válasz: A hiba oka lehet az, hogy a keresés ikonnál az osztályok le vannak szűrve az előző tanévre. Ha a szűrési feltételt a 2006/2007-es tanévre állítjuk, akkor az osztályok meg fognak jelenni. A fenti hiba jelentkezik akkor is, ha az adott tanévre nincs munkarend generálva (nem elég az előző évi munkarendet átnevezni erre a tanévre, hanem újat kell generálni), vagy nem megfelelően végezték el az évváltásnál az osztályok léptetését.
 
Technikai dolgozókat fel kell venni a rendszerbe?
Válasz: Természetesen felveheti a technikai dolgozókat is, ha szeretné, hogy az ő adataik is fent legyenek a rendszerben. Vegyen fel az intézményi adatoknál álláshelyhez nem pedagógust, és a technikai dolgozókhoz rendelje a nem pedagógus álláshelyet.
 
Mit kell tennem azokkal a kollégákkal, akik nyugdíjasok lettek és ezért munkaviszonyuk megszűnt?
Válasz: Az ilyen foglalkoztatottaknak meg kell szüntetni a jogviszonyát Munkaügy/Foglalkoztatottak munkaköri adatok fülnél, majd a Foglalkoztatottak/Személyi adatok listában a státuszát inaktívvá kell tenni és a kilépés okánál kell megadni azt, hogy nyugdíjba ment.
 
A végzett tanulókat hogy tudom kivenni a szoftverből?
Válasz: Az Oktatásszervezés/Évváltás/Tanulók kiléptetése fül segítségével tudja ezt megtenni (A tanulóknak osztályba sorolva kell lennie).
 
Hogyan lehet az iskolába újonnan jelentkező tanulókat a programba felvinni?
Válasz: Az újonnan jelentkező tanulók esetén a Tanulók adatai/Jelentkező tanulók résznél a jelentkező adatait, valamint a jelentkező beiratkozása füleket kell kitölteni.
 
Több olyan illetménypótlék van, ami nincs benne a megfelelő helyen a legördülő menüben. Hol tudom ezeket a programban kiválasztani?
Válasz: A Rendszeradminisztráció / Kódtábla szerkesztése menüben tud olyan illetménypótlékot, pótlékokat felvinni, ami nem jelenik meg a legördülő listában. A mentés után már választható lesz a listából. Módosítani is tudja a meglévő pótlékok értékét is, úgy, hogy a pótlék megnevezésére kattintva a pótlék adatainál átírja az összeget, ekkor megjelenik a listában a módosított adatokkal a pótlék.
 
Tanulói jogviszony kezdetét hol lehet beírni?
Válasz: Tanulók adatai/Tanulók beiratkozása/Beiratkozott tanulók résznél az adott tanuló nevére kattintva és a Dátum mezőt kitöltve lehet a jogviszony kezdetét megadni.
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13Hogy tudom megnézni az osztály névsorát?
Válasz:
  1. Az Oktatásszervezés/Hozzárendelések/Tanulók osztályhoz rendelése fülnél az osztály kiválasztása után láthatja a névsort a Tanulók az osztályban panelben.
  2. Tanulói adatok/Tanulói alapadatok/Riport ikonra kattintva lehet olyan riportot választani (tanulók osztályok szerint), amiben egy osztály listáját láthatja. Ebben a tanuló neve, Anyja neve és Születési helye szerepel.
  3. Tanulói adatok/Tanulói alapadatok/Keresés ikonra kattintva, majd a kérdéses osztály betűjelét beírva láthatja a kívánt listát.
  4. Tanulói adatok/Tanulói alapadatok/Keresés ikonra kattintva, ha az osztályhoz beírja, amelyikre kíváncsi akkor arról az osztályról fog látni egy listát. Ezt *.xls formátumban ki is tudja nyomtatni, amiben a tanulók összes felvitt adatai szerepelnek.
 
A Foglalkoztatottak adatainál a Munkakörön belül a jogviszony címszó alatt nem tudok kiválasztani semmit. Miért nem?
Válasz: A Munkaügy/Foglalkoztatottak munkaköri adatai/Jogviszony fülnél nincsen kitöltve az álláshely. (Ha itt nem tudja azt kiválasztani, akkor az azt jelenti, hogy nincs álláshely felvéve, illetve az nincsen intézményhez, tanévhez rendelve. Vegyen fel az Intézményi adatoknál álláshelyeket, és rendelje azt intézményhez, illetve tanévhez.) 
 
Sűrűn kidobál a rendszer, mit tegyek?
Válasz: A Taninform program az év 365 napján, napi 24 órában működik. A sűrű kidobálásnak oka lehet az internet-kapcsolat ingadozása, gyengesége, valamint a számítógépen található különböző programok, vírusirtók, tűzfalak is. Javasoljuk a cookiek (sütik) és az ideiglenes file-ok törlését, illetve próbálja meg a programot Mozilla Firefox nevű böngészőn is futtatni.
 
Az oktatásszervezés modulban a tantárgyaknál új elem felvitelénél, a tantárgylista gombra kattintva nem jelennek meg bizonyos tantárgyak nevei, miért?
Válasz: Vannak olyan tantárgyak, amelyeket nem minden intézményben oktatnak, így ezeket a program automatikusan nem ajánlja fel.  A hiányzó tantárgyakat vagy a Rendszeradminisztráció/Kódtáblák szerkesztése/Oktatott tantárgyak kiválasztása fülre kattintva veheti fel, vagy pedig, amennyiben itt nem találja meg, akkor a Rendszeradminisztráció/Kódtáblák szerkesztése fülre kattintva válassza ki a Tantárgyakat, majd a szerkesztésre kattintva új elemként már fel tudja venni ezt a tantárgyat.
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13Osztályfőnök váltás volt év közben. Hogyan tudom az új osztályfőnököt az osztályhoz rendelni?
Válasz: A régi kollégánál az Oktatásszervezés/Osztály/Osztályfőnök felvitelénél be kell írni a meddig dátumot. Ezután az Oktatásszervezés/Osztály/Osztályfőnök felvételénél új elemként vegye fel az új osztályfőnököt és rendelje azt az osztályhoz (az osztályfőnök kiválasztásához az adott foglalkoztatottnak ki kell tölteni a jogviszony és munkakör adatait).
 
Az Oktatásszervezés/Hozzárendelések menüben a Tanuló osztályhoz rendelés fülben nem találom az osztályt, pedig minden adatát felvittem. Miért?
Válasz: Valószínűleg az osztály létrehozásánál a Vége dátum is ki lett töltve, és ez korábbi dátum, mint az osztály létrejöttének dátuma, amennyiben ezt törli, megjelenik a listában a kérdéses osztály.
 
Hogyan tudok külső gyakorlati helyeket felvenni?
Válasz: Az Intézményi alapadatok/Intézményi adatok/Szervezet/Fenntartónál fel kell venni az összes külső gyakorlati helyet, majd a Feladatellátási helyek/Külső gyakorlati helyek fülön ki kell választani ezeket.
 
Hogyan tudok a tanároknak jogosultságokat beállítani?
Válasz: A Rendszeradminisztráció/Jogosultsági beállítások/Felhasználói fiók fülön meg tudja adni, hogy melyik kollégának milyen jogszerepe (admin: teljes, admin: kivéve bér, stb.) legyen, azaz mihez legyen jogosultsága, milyen adatokat láthasson és módosíthasson. Egy foglalkoztatottnak csak egyféle jogszerepet lehet/szabad megadni.
 
Van néhány olyan tanulónk, akik nem a következő osztályba lépnek, hanem egy másikba (megbuknak, stb.). Mit kell ilyenkor csinálnom, hogy a megfelelő osztályba tudjam őket besorolni?
Válasz: Ki kell léptetni az osztályból és az Oktatásszervezés/Hozzárendeléseknél a Tanuló osztályba rendelésénél kell egyenként a megfelelő osztályhoz rendelni ezeket a tanulókat.
 
Már nyugdíjas a foglalkoztatott, aki óraadó, őket hogyan kell jelölni a rendszerben?
Válasz: A jogviszonynál lehet jelezni, hogy a csak óraadó az adott foglalkoztatott.
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13Hogyan lehet osztálynévsort nyomtatni?
Válasz: Tanulói adatok/Tanulói alapadatok/Riport ikonra kattintva lehet olyan riportot választani (tanulók osztályok szerint), amiben egy osztály listáját láthatja. Ebben a tanuló neve, Anyja neve és Születési helye szerepel.
Tanulói adatok/Tanulói alapadatok/Keresés ikonra kattintva, ha az osztályhoz beírja, amelyikre kíváncsi akkor arról az osztályról fog látni egy listát. Ezt *.xls formátumban ki is tudja nyomtatni, amiben a tanulók összes felvitt adatai szerepelnek.
 
Osztályfőnököt nem tudok osztályhoz felvenni? Hogyan tudom ezt a problémát megoldani?
Válasz: Ahhoz, hogy osztályfőnököt tudjon felvenni az adott osztályhoz, először álláshelyeket kell létrehoznia (Intézményi adatok; javasolt pedagógusi, pedagógiai/nevelési munkát segítő és nem pedagógusi álláshelyet a kívánt mennyiségben felvenni), majd ezeket tanévhez kell rendelni. Ezután a foglalkoztatottnak jogviszonyt és munkakört kell felvenni, ekkor már az osztályhoz hozzá lehet rendelni az osztályfőnököt (Munkaügy/Foglalkoztatottak munkaköri adatai/Munkakör és Jogviszony fül).
 
A könyvtári könyvek adatait nem tudjuk beimportálni, mert a kiadót nem fogadja el a program.
Válasz: Azon kiadókat nem tudja importálni, amelyek alapállapotként nem szerepelnek a programban. A hiányzó kiadókat a Rendszeradminisztráció/Kódtáblák szerkesztése menüben fel tudja vinni. Ezután az importálást el tudja végezni. Ügyeljen arra, hogy a kódtáblában pontosan szerepeljen az a kiadónév, amely a beimportálandó táblázatban szerepel.
 
Hogyan tudok egy tanulót egyszerre több csoporthoz hozzárendelni?
Válasz: A tanuló csoporthoz rendelésénél a csoporthoz rendelt osztályok névsoránál ki kell venni a pipát, ekkor el tudja végezni a kért műveletet.
 
A www.kir.hu oldalról letöltöttük magunknak a tanulói és a foglalkoztatotti excel file-t, mégsem tudjuk azt importálni. Mi lehet ennek az oka?
Válasz: Az import funkció részletes leírása megtalálható a www.taninform.hu oldalon, amelyben részletezve vannak azok a hibák, amelyek tipikusan előfordulhatnak minden felhasználónál (amennyiben nem tudja importálni az adatokat, keresse Ügyfélszolgálatunkat az 52/541-442-es telefonszámon).
 
Hol lehet tanulói adatot módosítani?
Válasz: A Tanulói adatok/Tanulói alapadatokban lehet módosítani az adatokat a névre kattintva.
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13A következő hibaüzenetet kaptam, mi a teendőm? "A bejelentkezési azonosító nem létező foglalkoztatott nevére hivatkozik! Kérem, jelezze a hibát a rendszer-adminisztrátornak!"
Válasz: Amennyiben admin vagy felhasználói jogosultsággal rendelkező felhasználó bejelentkezésénél kapta a fenti hibaüzenetet, úgy törölték az intézményi adminisztrátort és/vagy a fenntartói hozzáférést. A megoldással kapcsolatban keresse Ügyfélszolgálatunkat az 52/542-442-es telefonon vagy az ugyfelszolgalat@taninform.hu címen. Amennyiben nem admin jogosultággal rendelkező felhasználó bejelentkezésénél kapja a fenti hibaüzenetet, akkor az admin jogosultsággal belépve újra hozzá kell rendelni egy foglalkoztatottat a hibaüzenetet adó felhasználói fiókhoz.
 
Szeretnék nyelvórákat felvinni, de nem tudom, hogy hol lehetne a tanárt tanórához rendelni!
Válasz: A Foglalkoztatottak adatai/Foglalkoztatottak szakmai képzettsége/Szakképesítés fülön tudja venni, hogy a tanár milyen órákat taníthat (milyen szakképesítései vannak), majd a Oktatásszervezés/Tantárgyfelosztás/Tantárgyfelosztás készítése táblázattal fülön tudja a tanórához a tanárt hozzárendelni.
 
Hogyan tudom a táblázatokban látható sorok számát növelni?
Válasz: A Rendszeradminisztráció/Jogosultsági beállítások/Beállítások fülön belül tudja a sorok számát 10-40ig állítani, a könnyebb átláthatóság kedvéért. Ugyanitt tudja megadni azt az alapértelmezett települést is, amely alapértelmezettként minden helységnévként meg fog jelenni a programban.
 
Egy biztonsági figyelmeztetés minden tanuló vagy foglalkoztatott felvitelénél megjelenik. Nincs arra lehetőség, hogy ezt valahogyan ki tudjam kapcsolni?
Válasz: Természetesen van rá lehetőség: a böngésző (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Netscape) Internet beállítását kell módosítani, pl. Internet Explorer esetén: Eszközök/Internet beállítások/biztonság/Kevert taralom részt kell engedélyezni. Ekkor az előugró ablak nem fog megjelenni minden egyes adat felvitelénél.
 
Lehet-e listát lekérdezni és nyomtatni a Taninformból?
Válasz: Természetesen lehet, minden oldalon van lehetőség exportálni táblázatot és ezt utána ki is lehet nyomtatni (ezen kívül a Riport funkció segítségével lehetőség van többféle szűrési feltétel alapján adatokat tartalmazó táblázatokat készíteni és nyomtatni).
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13Több olyan tanulónk is van, aki leérettségizett, de most visszajött szakmát tanulni az intézményünkbe. Amikor fel akarom venni új elemként a Tanuló alapadatoknál, nem engedi, mert az írja hibaüzenetként, hogy van már ilyen tanulóm. Hogyan tudom az ilyen tanulókat felvenni a rendszerbe?
Válasz: A tanuló státuszát vissza kell állítani aktívra (Rendszeradminisztráció/Tanulók státusza, és a tanulók egyéb adatainál fel kell venni a bizonyítványt, az oklevél fülnél pedig a végzettségét. Ezután be kell iratni őket (Tanulók beiratkozása), végül be kell tenni abba a szakmai képzést adó osztályba, ahová járni fog az adott tanuló.
 
Intézménynevünk megváltozott, de a programon belül nem tudom megváltoztatni? Mi a teendőm?
Válasz: El kell juttatnia az Ügyfélszolgálat faxszámára (52/541-474) azt az alapító okirati másolatot, amelyben az intézménynév változása nyomon követhető, a változtatást a fejlesztő csapat fogja végrehajtani.
 
Hogyan tudom a tantárgyfelosztásban a csoportbontást megcsinálni?
Válasz: Ha a tantárgyat behúzta az osztályhoz, akkor az egér jobb gombjára kattintva, bontásnál meg tudja adni, hogy melyik csoporté az óra.
 
Azt írja ki a rendszer, hogy egy tantervhez egy óratervet lehet felvenni, nem lesz a Tantárgyfelosztásnál ebből probléma?
Válasz: Így van, egy tantervhez csak egy óratervet lehet felvinni a programba, de ebbe az összes évfolyam összes tantárgyát fel lehet venni. Ezután hozzá kell rendelni az osztályhoz, és a tantárgyfelosztásban azok a tantárgyak jelennek meg, amelyek az osztálynak kellenek.
 
A Tanárok kéthavi órakerete fülnél nem jelenik meg pedagógus! Mit kell tennem, hogy tudjam használni ezt a funkciót?
Válasz: Csak az a foglalkoztatott jelenik meg, akinek van pedagógus jogviszonya. Kéthavi órakeretet pedig csak akkor tudja elkészíteni, ha kitöltötte a haladási naplót.
 
Az Étkeztetési modul használatakor tudok számlát nyomtatni?
Válasz: Számlát nem tud, csak bizonylatot készíteni a Taninform program segítségével. Ezt az Étkeztetés/Pénzügyek/Utalások listája fülön a listában szereplő elemek melletti Bizonylat feliratra kattintva tud készíteni.
 
Kollégiumi csoportot hol tudok felvenni?
Válasz: A Kollégium/Alapadatok/Kollégiumi csoport fülön van lehetősége felvinni a kollégiumi csoportokat, majd a Kollégium/Alapadatok/Beiratkozás fülön a tanulókat csoporthoz is tudja rendelni.
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13Hol tudom a szabadságokat a foglalkoztatottakhoz felvinni?
Válasz: Munkaügy/Elfoglaltságok/Szabadság meghatározása fülön tud foglalkoztatotthoz szabadságot rendelni.
 
Szeretnék olyan kollégistákat felvinni a programba, akik nem a mi intézményükben tanulnak. Hol van erre lehetőségem?
Válasz: A Tanulói adatok/Tanulói alapadatok/Személyi adatok fülön be tudja pipálni, hogy külsős, csak kollégista. Ezután a Külsős fülön ki tudja a diákokat egyesével választani a listából, és be tudja írni, melyik intézményben tanulnak.
 
Van egy diákunk, aki külföldre megy tanulni egy évre, hol tudom jelölni azt, hogy a jogviszonya csak szünetel, nem hagyja itt az iskolát végleg?
Válasz: A Tanulói adatok/Tanulói alapadatok/Jogviszony szüneteltetése fülön tudja beállítani azt, hogy a tanulónak mikortól szünetel a jogviszonya, illetve ki is lehet itt léptetni azokból a csoportokból, ahová be lett sorolva.
 
Az Osztályfőnök jogkörrel rendelkező felhasználó nem látja az összes tanulót. Miért?
Válasz: Csak azok a tanulók jelennek meg nála, akik az ő osztályához vannak rendelve.
 
Étkeztetési modulnál az étkezés rendelésekor a következő hibaüzenetet kapom: "Az étkezde felelőséhez nincsen pénztár rendelve". Mit nem csinálok jól?
Válasz: Vegye fel a Munkaügy/Pénzügy/Pénztár fülnél a felelőshöz a pénztárat, ekkor meg fog oldódni a fenti probléma.
 
Nem tudok kollégiumi csoportvezetőt felvenni. Miért?
Válasz: Először kollégiumi csoportokat kell felvenni, és csak ezután tudja a csoportvezetőt a felvett csoportokhoz rendelni.
 
Hogyan tudom a nem aktív tanulókat ismét aktívvá tenni?
Válasz: A Rendszeradminisztráció/Tanulók státusza menüben tudja aktiválni a régebben inaktívvá tett tanulókat.
 
Mi kell írni a foglalkoztatott jogviszony dátumhoz?
Válasz: Az intézménybe kerülés dátumát kell beírni a jogviszony dátumához (Munkaügy/Foglalkoztatottak munkaköri adatai/Jogviszony).
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13Intézményünk művészetoktatási intézmény is egyben. Művészeti csoportba is szeretném besorolni a diákokat, de már a rendszerünkben szerepelnek, egy másik csoportba (osztályba) sorolva. Hogyan tudom azt megoldani, hogy egy-egy diák az alap osztályában is szerepeljen (esetleg abban is már csoportba sorolva), továbbá a művészeti csoportjába is besorolható legyen?
Válasz: Az Oktatásszervezés/Osztály/Művészetoktatási tanszak fülön tudja ezt a hozzárendelést megtenni.
 
Továbbképzés felvételénél nincs olyan szervezet a programban, ahol elvégeztem a továbbképzést. Van arra lehetőség, hogy valahogy ezt is fel tudjam vinni a programba?
Válasz: Az Intézményi alapadatok/Intézmény adatai/Szervezet/Fenntartó fülön belül bármilyen szervezetet, továbbképzőhelyet, tanfolyamot tartó egyéb szervezetet fel tud vinni a programba, amik alapértelmezettként nem szerepelnek benne.
 
Az Étkeztetési modulban az étkezés rendelésénél van olyan tanulónk, aki néha dupla ebédet rendel, de ezt a nem kezeli a program. Meg tudom ezt valahogy oldani?
Válasz: A program alkalmas az ilyen diákok étkeztetésének kezelésére is, a következő módon. Fel kell venni dupla ebédet az étkezés típusánál, és ezt hozzá kell rendelni az adott naphoz. Ezután már választható a diákhoz ez az étkezési típus is.
 
A túlórát hol tudom jelezni a tantárgyfelosztásban?
Válasz: Tantárgyfelosztásban úgy lehet felvenni túlórát, hogy a pedagógusnak kiosztott és túlórának "választott" órára jobb egérgombbal kell kattintani, majd ki kell választani, hogy a megadott óraszámból mennyi számítson túlórának. Az így felvett túlórák száma a táblázat utolsó soraiban, az összegző sorokban megjelenik.
 
Az Évváltás elvégzése után eltűntek az osztály menüből a tavalyi osztályaink. A nevük ugyanaz, de 2006/2007-es tanévben nem látom őket. Miért nem?
Válasz: Az Évváltás nem megfelelően lett elvégezve (az Évváltás menü használatáról részletes leírást talál a www.taninform.hu oldal Letöltések menüjében). A hibát valószínűleg az okozza, hogy a csoportokat nem léptette (Oktatásszervezés/Évváltás/Csoportok léptetése), hanem csak átírta a tanévet. Vissza kell váltania a tavalyi (előző) tanévre, ezután ki kell léptetnie a végzősöket, és mindenkit, aki tavaly elment az iskolából. Ha ezekkel végzett, akkor tudja az Évváltás/Csoport léptetése fülön léptetni az osztályokat (ne az Oktatásszervezés/Osztály menüben írja át az osztály sorszámát a következőre).
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13Hogyan tudok blokkolt felhasználót nem blokkolttá tenni?
Válasz: A blokkolt felhasználók belépésének visszaállítását csak admin:teljes jogszereppel rendelkező felhasználó tudja visszaállítani. Ekkor bármely modulra kattintva megjelenik egy hibaüzenet, melybe belépve ki kell venni a pipát a Blokkolt felhasználó mellől.
 
A munkaköri adatokat visszük fel a szoftverbe. Van olyan pedagógusunk, aki munkaközösség-vezető és osztályfőnök is egyben. Egy álláshelye van tanárként, hogyan tudjuk hozzárendelni a többi munkakört is?
Válasz: Egy álláshelyen kell szerepeltetni az adott foglalkoztatottat, és a Munkaügy/Foglalkoztatottak munkaköri adatai/Munkakör fülön tört arányban kell megbontani a Munkakör státusz foglalását (a Munkaügy/Foglalkoztatottak munkaköri adatai/Órakedvezmény fülön pedig az órakedvezményeket is be tudja állítani).
 
Intézményünknek két feladatellátási helye van. Különböző a csengetési rendjük, ezért külön generálni kell munkarendet is mindkettőnek külön-külön? Az egyik feladatellátési helyen ráadásul csak heti 2 nap van tanítás. Hogyan vegyem fel a munkarendet ilyen esetben?
Válasz: Igen, külön ki kell generálni mindkét feladatellátási helyhez a munkarendet. Amelyik feladatellátási helynél csak két nap tanítanak egy héten, annak a munkarendjét is teljesen ki kell generáli, majd a Munkarend kitöltése fülön át kell állítani nem tanítás napra azokat a napokat, amikor ott nincs tanítás.
 
Amennyiben a tantárgyfelosztásban nem látom a pedagógusokat, illetve a tantárgyakat, mit csinálhatok rosszul?
Válasz: Valószínűleg nincs a tanároknak a jogviszonya és a munkaköre pontosan kitöltve. (Munkaügy/Foglalkoztatottak munkaköri adatai 2. és 3. fül), illetve nincs felvéve olyan álláshely, amit a Jogviszonyok fülön tudnánk választani (álláshelyeket az Intézmény alapadatai/Intézmény adatai/Álláshelyek fülön tudja felvenni - célszerű pedagógus és nem pedagógus álláshelyet a megfelelő számban felvenni -, és az Álláshely tanévhez rendelése fülön tudja ezeket az aktuális tanévhez rendelni.). A problémát az is okozhatja, hogy a pedagógusnak nincsen hozzárendelt szakképesítése (Foglalkoztatottak adatai/Foglalkoztatottak szakmai képzettsége/Szakképesítés). Lehetséges probléma továbbá az is, hogy nincs óraterv felvéve (Oktatásszervezés/Óraterv/Óraterv felvétele, Órarend kitöltése, Óraterv osztályhoz rendelése)
 
Az egyik foglalkoztatottunk tartósan távol van, fizetés nélkül, hol lehet ezt a programban jelölni?
Válasz: A Munkaügy/Elfoglaltságok/Tartós távollét fülön tudja az ilyen foglalkoztatottak adatait felvinni a szoftverbe.
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13Az óratervben hogyan tudom felvenni a heti 4,5 óra magyar órát, ha az A héten 4 órát, B héten 5 órát tanítunk? Nem kötelező óraszámnál pedig 0,5 óránk van, de ezt nem fogadja el a rendszer!
Válasz: Az órákat úgy kell felvenni, hogy 4,5 óra a heti óraszám, (évesnél csak egész szám lehet), a tantárgyfelosztásban ossza ki a 4,5 órát. Ekkor az órarendben az A hétre ki tudja osztani a 4 órát, a B hétre pedig az 5-öt.
 
Mit takar pontosan az Intézmény alapadatai/Intézményegység menü?
Válasz: Az Intézmény alapadatai/Intézményegység menüben a tagozathoz tartozó megnevezést és típust kell megadni, amennyiben nincs az Önök iskolájában ilyen, akkor természetesen nem kell kitölteni. Idézet a 1993. LXXIX. A közoktatásról törvény 121.§-ából: "intézményegység: az a szervezeti egység, amelyik a közoktatási intézmény, többcélú intézmény alapfeladatát (például óvodai nevelés, iskolai oktatás, kollégiumi nevelés, nevelési tanácsadás, könyvtári szolgáltatás) látja el;"
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13
 
 

Gyors belépés
OM azonosítóval:

OM azonosító:


Vagy válassza ki intézményét


(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Zrt., 2003-2010. Minden jog fenntartva.